Filety posypać 1/2 łyżeczki soli, pokropić łyżką alkoholu, odstawić na 15 min. Jaja roztrzepać, ubijając wlać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Czystą patelnię podgrzać, wlać 2-3 łyżki oleju, mocno rozgrzać, wsypać cebulę, świeży imbir (imbir w proszku dodać z wodą) i czosnek, mieszając smażyć 15 sek. Dodać sól, alkohol, sos sojowy, ocet, cukier, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 20 min na małym ogniu, odstawić, trzymać w cieple. Kilka łyżek oleju rozgrzać na gorącej patelni, na średnim ogniu. Kawałki ryby zanurzyć w cieście, kłaść na gorący olej, smażyć do zrumienienia z obu stron, wybrać łopatką do przewracania kotletów, osączyć z oleju, przełożyć na gorący półmisek, polać gorącym sosem. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - z bułeczkami na parze