60 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, kulbin, ostrobok)
2 zÄ…bki czosnku
2 łyżki cząbru z majerankiem
3/4 szklanki mleka
10 dag cebuli
4 łyżki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku z nacią pietruszki
sól
pieprz naturalny lub ziołowy
Filety postawić w dolnej części lodówki. Gdy rozmarznÄ… na tyle, że porcje dadzÄ… siÄ™ rozdzielić, rozÅ‚ożyć je na talerzu i natrzeć rozkruszonymi zioÅ‚ami. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskÄ™ i rozsmarować równomiernie na powierzchni filetów. Filety uÅ‚ożyć w misce, przykryć, wstawić do lodówki na 1 godz. CebulÄ™ obrać, opÅ‚ukać, pokrajać w piórka. W niskim szerokim rondlu ukÅ‚adać filety, oprószajÄ…c je solÄ… i pieprzem i przekÅ‚adajÄ…c cebulÄ…. Zalać wrzÄ…cym mlekiem. Dusić pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu. Najlepiej rondel ustawić na pÅ‚ytce ochronnej. Po ok. 20 min wyÅ‚ożyć uduszone filety na półmisek i posypać posiekanÄ… zieleninÄ…. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1 Å‚yżka na porcjÄ™) i surówek.