<- RYBA MORSKA DUSZONA W MLEKULista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaRYBA MORSKA FASZEROWANA ->

PDF Drukuj

RYBA MORSKA DUSZONA W WARZYWACH

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 971 razy.



60 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, ostrobok, błękitek)
3 łyżki octu
15 dag cebuli
15 dag strąków czerwonej papryki
15 dag marchwi
listek laurowy
ziele angielskie
majeranek
10 dag przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
sól
ostra sproszkowana papryka
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki

Zamrożone filety postawić w dolnej części lodówki. Gdy nieco rozmarzną, porozdzielać porcje, rozłożyć na talerzu, skropić równomiernie octem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka. Paprykę umyć, każdy strąk rozkrajać na pół, oczyścić z nasion, pokrajać w makaronik. Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z cebulą i papryką, posolić, włożyć do rondla, dodać olej, podlać 3 łyżkami wrzącej wody. Dusić pod przykryciem przez 10 min. Wymieszać z rozkruszonym listkiem laurowym i majerankiem (1 łyżka). Połowę warzyw wyjąć na talerz. Filety osuszyć gazą, oprószyć lekko solą i sproszkowaną papryką. Ułożyć je w rondlu na warstwie warzyw, przykryć odłożonymi warzywami. Rondel przykryć i dusić na małym płomieniu, na płytce ochronnej. Po 10 min dodać przecier lub sok pomidorowy. Dusić w dalszym ciągu jeszcze przez 15-20 min. Gotową potrawę wyłożyć ostrożnie na półmisek. Najlepiej wyjmować z rondla łopatką, uważając, by nie połamać porcji ryby. Posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków pieczonych (1-2 na porcję) i z zieloną sałatą lub na zimno z pieczywem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności