60 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, błękitek, ostrobok)
10 dag cebuli,
2 ząbki czosnku
15 dag jąbłek
5 dag koncentratu pomidorowego (20%)
sól,
pieprz
1/2 filiżanki wywaru z warzyw
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki lub bazylii
Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać, włożyć do wrzącego wywaru z warzyw, ugotować do miękkości. Jabłko umyć, obrać, pokrajać, dodać do miękkiej cebuli, rozgotować mieszając. Do masy dodać koncentrat pomidorowy i ok. 1-2 szklanki wody, przyprawić solą i pieprzem, dodać połowę naci pietruszki. Filety nieco rozmrozić w dolnej części lokówki. Rozdzielić na porcje, ułożyć w żaroodpornym, niskim i szerokim naczyniu, przekładając sosem pomidorowym. Naczynie przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40 min. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków (1-2 na porcję) i surówek. Przyrządzoną w ten sposób rybę można także podawać na zimno z sałatkami z warzywami.