60 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, błękitek)
sól czosnkowa
sól cebulowa
pieprz
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
20 dag mrożonej marchewki z groszkiem
1/2 szklanki wywaru z warzyw
2 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
Filety postawić w dolnej części lodówki. Gdy nieco rozmarzną, pooddzielać porcje. Każdy, kawałek starannie oprószyć solą czosnkową i cebulową oraz pieprzem. Ułożyć w niskim, szerokim żaroodpornym naczyniu, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ryba zacznie się rumienić, wyjąć z piekarnika, podlać wywarem z warzyw lub rosołem i przecierem pomidorowym. Obłożyć zamrożoną marchewką z groszkiem, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 min. Podawać w tym samym naczyniu, w którym ryba była pieczona. Odpowiednim dodatkiem będą ziemniaki pieczone (1-2 na porcję) i surówki.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD,1713445621 Nadesłał(a): 2024-06-18 01:12:45