<- FILETY PIECZONE W SOSIELista potraw z grupy: Ryby+owoce morzaFILETY RYBNE NA KWAŚNO ->

PDF Drukuj

FILETY PIECZONE Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ

Dodano: 2010-01-01 17:27:47
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 718 razy.



60 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, błękitek)
sól czosnkowa
sól cebulowa
pieprz
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
20 dag mrożonej marchewki z groszkiem
1/2 szklanki wywaru z warzyw
2 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki

Filety postawić w dolnej części lodówki. Gdy nieco rozmarzną, pooddzielać porcje. Każdy, kawałek starannie oprószyć solą czosnkową i cebulową oraz pieprzem. Ułożyć w niskim, szerokim żaroodpornym naczyniu, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ryba zacznie się rumienić, wyjąć z piekarnika, podlać wywarem z warzyw lub rosołem i przecierem pomidorowym. Obłożyć zamrożoną marchewką z groszkiem, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 min. Podawać w tym samym naczyniu, w którym ryba była pieczona. Odpowiednim dodatkiem będą ziemniaki pieczone (1-2 na porcję) i surówki.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności