<- Wołowina po burgundzkuLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWołowina po marynarsku ->

PDF Drukuj

Wołowina po jawajsku

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 764 razy.



Kuchnia indonezyjska
1/2 kg wołowiny bez kości lub rostbefu
1 średnia cebula drobno posiekana
1 roztarty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
4 łyżki masła
1 szklanka wrzącej wody

1. Mięso umyć, osuszyć.
2. Cebulę, czosnek, sól, pieprz i gałkę utrzeć na jednolitą masę.
3. Mięso natrzeć past z przypraw, odstawić na godzinę.
4. W rondlu z rozgrzanym masłem zrumienić mięso z obu stron.
5. Mięso podlać wrzącą wodą, zmniejszyć płomień, dusić, aż będzie miękkie, w razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki wody.
6. Mięso pokrajać w plastry, podawać we własnym sosie z ryżem ugotowanym na sypko.
Proporcje dla 4 - 5 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności