<- Wołowina mielona z zieloną fasolkąLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWołowina po jawajsku ->

PDF Drukuj

Wołowina po burgundzku

Dodano: 2000-05-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2133 razy.


1/2 kg wołowiny zrazówki
1/2 kg pieczarek młodych, białych
4 średnie cebule
2 spore ząbki czosnku
10 dkg słoniny
3 średnie marchewki
1 łyżka oleju i tłuszcz do smażenia
nieco mąki
sól, pieprz do smaku
1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina

Do garnka wkładamy cienkie plastry słoniny, polewamy łyżką oleju. Pokrojoną marchew układamy na słoninie. Mięso kroimy w plastry, solimy, obtaczamy w mące, obsmażamy na patelni. Cebulę i pieczarki kroimy. Na marchew kładziemy warstwę mięsa, cebuli i pieczarek. Solimy, pieprzymy, potem znów mięso, cebula, pieczarki itp.
Garnek stawiamy na b.małym ogniu, przykrywamy pokrywą, dusimy (danie nie przypala się dzięki słoninie).
Gdy mięso będzie już miękkie dolewamy wino tak, aby lekko zakryło powierzchnie potrawy.
Po 15 min. potrawa gotowa.
Podawać z ryżem, kaszą lub kluskami kładzionymi.

From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności