Kuchnia chińska
25 dag wołowiny bez kości
2 łyżki oleju
sól
1 ząbek czosnku pokrajany w piórka
1 łyżka czystej wódki
2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
Przyprawy:
1/2 białka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki czystej wódki
1/2 łyżeczki cukru
1 plaska łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka oleju sezamowego
Warzywa:
3 szklanki wybranych warzyw
sałata pokrajana w 5 cm paski
szpinak pokrajany w 5 cm paski
cukinia lub świeży ogórek przecięty wzdłuż na pół i pokrajany w 1/2 cm plasterki
pieczarki pokrajane w 1/2 cm plasterki
por (biała część) pokrajany w paski
cebula pokrajana w piórka
1/2 marchwi pokrajanej w słupki grubości zapałki
3 łyżki oleju
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
Sos:
1/2 szklanki wywaru l lub wody z 1/2 łyżeczką "Jarzynki" lub "Vegety"
1/4 - 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mięso pokrajać w bardzo cienkie plasterki o wymiarach 3 x 6 cm. Wołowinę wymieszać z białkiem, dodać pozostałe składniki przypraw oprócz oleju, starannie połączyć, wlać olej, zamieszać, odstawić na 30 min. Składniki sosu wymieszać, odstawić. Większą patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać 3 łyżki oleju, mocno podgrzać, dodać czosnek i cebulę, mieszając smażyć 15 sek, posolić (płaską łyżeczkę), wsypać wybrane jedno lub mieszankę warzyw, mieszając przez podrzucanie smażyć do miękkości około 2 min, przełożyć do cedzaka, odstawić. Patelnię umyć, osuszyć, mocno rozgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, dodać czosnek, mieszając smażyć 15 sek, wyjąć go i odrzucić. Kłaść po plasterku wołowinę na gorący olej, smażyć minutę, obrócić, smażyć drugą stronę 30 sek, następnie mieszając i obracając smażyć około 15 sek aż plasterki mięsa rozdzielą się. Cienkim strumieniem wlać wódkę przy brzegu patelni, zamieszać z mięsem, wlać zamieszany sos, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Dodać warzywa, mieszając dusić 15 sek. Wlać olej sezamowy, zamieszać. Podawać natychmiast.
Proporcje: dla 2-4 osób - z ryżem i zupą