<- SiekankaLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaStek fonude ->

PDF Drukuj

SREBRNY DOLAR

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 664 razy.



Kuchnia chińska
4 dag wędzonego boczku lub surowej słoniny
1 średnia cebula
35 dag zmielonej wołowiny
1 żółtko
mąka ziemniaczana do obtoczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
Przyprawy:
1 białko
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu
Sos przyprawowy:
1/2 szklanki wywaru l lub rosołu z kury
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu ostrygowego lub sojowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego

Boczek lub słoninę pokrajać w cienkie plasterki, następnie w paseczki. Cebulę przeciąć wzdłuż na pół, każdą połówkę pokrajać w 1/4 cm plasterki, rozdzielić na paski. Odstawić dłuższe kawałki, krótsze posiekać. Boczek lub słoninę włożyć na patelnię, smażyć do puszczenia tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, trzymać na ogniu aż cebula stanie się szklista. Zestawić z gazu, wystudzić. Mięso wymieszać z przyprawami, dokładnie wyrobić ręką około minuty, dodać boczek lub słoninę z cebulą, wyrabiać aż powstanie jednolita masa (około minuty). Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Wołowinę podzielić na 8 równych porcji, uformować kulki, rozpłaszczyć aby miały wielkość dolara (pięciozłotówki). Zanurzyć w roztrzepanym żółtku, obtoczyć w mące ziemniaczanej, odstawić. Wymieszać sos przyprawowy. Patelnię mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać olej, rozprowadzić po dnie patelni, kłaść kotleciki na gorący tłuszcz, smażyć do zrumienienia z obu stron. Cienkim strumieniem wlać 2 łyżki alkoholu, smażyć do wyparowania, przełożyć kotleciki na gorący półmisek. Paski cebuli wsypać do patelni, smażyć aż stanie się szklista, często mieszać, ułożyć wokół kotlecików. Zamieszać sos przyprawowy, wlać do patelni, w której smażono mięso i cebulę, mieszając zagotować, polać "srebrne dolary", podawać. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem i warzywami


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności