<- WOŁOWINA W ROSOLELista potraw z grupy: Mięso: WołowinaWołowina w sosie sojowym sukiyaki ->

PDF Drukuj

WOŁOWINA W SOSIE POMIDOROWYM

Dodano: 2010-01-01 17:40:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 710 razy.



Kuchnia chińska
1 kg wołowiny
6 łyżek keczupu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1 czubata łyżka cukru
1 cebula dymka pokrajana w 2 cm kawałki
2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
5 łyżek oleju
1/4 łyżeczki pieprzu

Mięso pokrajać w kostkę o boku 3 cm. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. (Wody powinno być dwa razy więcej niż mięsa.) Zebrać szumowiny. Wywar z mięsem przelać do cedzaka ustawionego na drugim garnku. Mięso dokładnie wypłukać. Wywar przelać przez cedzak wyło żony 2-3 warstwami zwilżonej gazy. Wywar przelać do czystego garnka, włożyć mięso, dodać cebulę dymkę, imbir, sos sojowy, sól, alkohol, cukier i pieprz, doprowadzić do zagotowania na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, gotować 2-3 godz. na małym ogniu. Mięso odcedzić. (Z wywaru przyrządzić zupę.) Olej wlać na gorącą, głęboką patelnię, rozgrzać na średnim ogniu, dodać keczup, mieszając gotować do zgęstnienia około 1 1/2 min, wsypać mięso, mieszając dusić przez 3 min. Przyprawię glutasolą lub substytutem, trzymać na ogniu 30 sek. Potrawę podawać na gorąco. Proporcje: dla 4-8 osób - jako danie główne, z ryżem i potrawą z warzyw.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności