60 dag ozorków cielęcych
50 dag warzyw mieszanych
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1/3 szklanki mleka
sól
pieprz
2 łyżki umytej posiekanej naci pietruszki
Ozorki umyć starannie, najlepiej wyszorować szczotkÄ… i wykrajać gruczoÅ‚y Å›linowe. Zagotować wodÄ™ z dodatkiem listka laurowego i zmiażdżonego ziela angielskiego, osolić. Do wrzÄ…tku wÅ‚ożyć ozorki i gotować pod przykryciem przez 30-40 min. Wyjąć, wÅ‚ożyć na chwilÄ™ do zimnej wody. Gdy ostygnÄ…, Å›ciÄ…gnąć z nich skórÄ™. Warzywa umyć, oczyÅ›cić, opÅ‚ukać, pokrajać w makaronik. Oczyszczone ozorki wÅ‚ożyć do wrzÄ…cej, osolonej wody, dodać warzywa, ugotować do miÄ™kkoÅ›ci. Gdy pÅ‚yn niemal caÅ‚kowicie odparuje, dodać mleko. Gotować jeszcze kilka minut. PrzyprawiÄ™ do smaku solÄ… i pieprzem. GotowÄ… potrawÄ™ wyÅ‚ożyć na salaterkÄ™, posypać pietruszkÄ…. Podawać z dodatkiem purée z ziemniaków (1-11/2 Å‚yżki na porcjÄ™) i z surówkÄ… z saÅ‚aty lub pomidorów.