Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3094 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
1 ozor wolowy,
1/2 szklanki oliwy,
6 zabkow czosnku,
1/2 paczki szafranu,
250 g kaparow,
sok z 1 cytryny,
1 peczek natki pietruszki,
sol.
1. Oczyszczony ozor wrzucic na 30 min do wrzacej wody. Odcedzic, zdjac skore,
pokroic w cienkie plastry. Wode z gotowania zachowac.
2. Do garnka wlac oliwe, wlozyc plastry ozora, obrane i grubo posiekane zabki
czosnku, sol, szafran, zalac przecedzona woda, pozostala z gotowania ozora,
gotowac ok. 40 min na srednim ogniu.
3. Gdy ozor bedzie miekki dodac sok z cytryny, umyte kapary i posiekana pietruszke.
4. Garnek przykryc do polowy i trzymac na minimalnym ogniu tak dlugo, az sos
zgestnieje.
5. Podawac na goraco lub na zimno.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach