<- RIMBOMBIN Z BURGOSLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaRolada wołowa 50 min ->

PDF Drukuj

Rizotto z białymi truflami

Dodano: 2010-01-01 17:40:17
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1080 razy.



Kuchnia włoska
240 g ryżu
300 g wołowiny na rosół
1I gorącej wody
50 g masła i 10 g słoniny
10 g surowej szynki (parmeńskiej) bardzo cienko pokrojonej
1 cebula i 1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/2 szklanki białego wina
50 g tartego parmezanu
40 g białych trufli pokrojonych na cieniutkie plasterki
sól

Wołowinę ze słoniną, szynką i połową cebuli zrumienić na małym ogniu, po czym zalać wodą, dodać sól, seler, marchew i gotować 2 godziny. Ugotowany rosół przecedzić. Pokrojoną drugą połowę cebuli smażyć przez 3 minuty z połową przygotowanej porcji masła, a następnie zalać 1/2 szklanki wody i gotować jeszcze e minut. Po upływie tego czasu wsypać ryż i prażyć 2 minuty, po czym wlać wino, a gdy odparuje, dolać odpowiednią ilość rosołu. Gdy ryż się ugotuje, zdjąć rizotto z ognia, przyprawić masłem i parmezanem. Dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć plasterki trufli i podawać na stół.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności