<- Pieczeń wołowa duszona z grzybkamiLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaPieczeń wołowa klasztorna ->

PDF Drukuj

Pieczeń wołowa kasztelańska 60 min

Dodano: 2010-01-01 17:40:17
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 649 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 kg wołowiny bez kości
2 marchwie
10 dag smalcu
1 łyżka mąki
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
Zaprawa:
2 marchwie
3 duże cebule
3 łyżki oleju
2 średnie pietruszki
1 łyżeczka cukru
1 listek laurowy
7 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli

Warzywa na zaprawę oczyścić i pokroić w talarki, wymieszać z cukrem, solą i przyprawami oraz olejem. Zaprawę ugnieść tak, by puściła sok. Obłożyć tą zaprawą mięso i pozostawić w chłodzie na 1-2 dni. Marchew przeznaczoną do pieczeni oczyścić i pokroić w wąskie paski. Naszpikować nią mięso w poprzek włókien przed pieczeniem. Mięso obsypać naokoło solą, mąką i obsmażyć dookoła w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu. Dodać warzywa z zaprawy, wlać 1 szklankę wrzątku i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 60 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, zagęścić sos jasną zasmażką, dodać koncentrat pomidorowy, i wino. Mięso kroić w poprzek włókien, podawać w sosie z pieczenia.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności