Kuchnia z szybkowaru
1 serce
5 cebul
6 dag oleju lub smalcu
6 dag masła
2 szklanki czerwonego wina (zastępczo można dać tyleż wody z octem winnym)
2 szklanki bulionu z kostek maggi
20 dag pieczarek
1 łyżka mąki
6-8 dużych kartofli
pieprz i ewentualnie sól do smaku
Serce pokroić na plastry, obtoczyć w mące, obrumienić w szybkowarze na tłuszczu. Wrzucić oczyszczoną i pokrojoną na plasterki cebulę, wlać wino i bulion, popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 30 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie oczyścić i pokroić w plasterki pieczarki oraz (w nieco większe plasterki) kartofle. Masło wymieszać z pozostałą mąką. Otworzyć szybkowar, wrzucić masło z mąką i wymieszać. Włożyć kartofle i pieczarki, ponownie zamknąć szybkowar i ogrzewać jeszcze 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.