Kuchnia indonezyjska
1 średni świeży obrany ogórek
1 mała cebula rozdrobniona posiekanego szczypiorku
2 łyżki masła
3 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową
1 mały kawałek selera drobno posiekanego
sól i pieprz do smaku
4 łyżeczki szynki pokrajanej w paski (dowolnie)
2 małe jaja
2 łyżki smażonych płatków cebulowych
1. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, pokrajać w plastry grubości 2 cm,
2. Rozgrzać masło w rondlu, dodać cebulę i szczypiorek, smaż na małym ogniu na złoty kolor.
3. Wlać rosół lub wodę z kostką rosołową, dodać plasterki ogórków, seler, sól, pieprz i szynkę, gotować przez 15 min. Zmniejszyć płomień.
4. Roztrzepać jaja, wlać do zupy i gotować przez 8 min.
5. Podawać na gorąco z płatkami cebulowymi.
Proporcje dla 3-4 osób