<- Zupa ze świeżych grzybówLista potraw z grupy: ZupaZupa ze świeżych grzybów ->

PDF Drukuj

Zupa ze świeżych grzybów

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 820 razy.



25 dkg włoszczyzny (bez kapusty)
1/2 -1 szklanki śmietany
50 dkg świeżych grzybów (borowików, maślaków, podpieniek, koźlarzy)
5 dkg cebuli
zielona pietruszka
2 dkg mąki
sól
pieprz

Włoszczyznę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól, ugotować wywar, odcedzić. Grzyby oczyścić z piasku (z maślaków zdjąć śliskąŚ skórkę), opłukać, poszatkować, dodać cebulę krajaną, dodać trochę wody i w osobnym naczyniu ugotować powoli pod przykryciem. Miękkie grzyby połączyć z odcedzonym wywarem, zagotować, podprawić śmietaną i mąką, dodać soli i pieprzu do smaku, zagotować. Podawać z lanym ciastem, łazankami, makaronem, kaszą perłową, ziemniakami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności