<- RosółLista potraw z grupy: ZupaRosół królewski ->

PDF Drukuj

Rosół jarski z lanym ciastem

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1614 razy.



Włoszczyzna,
łyżka tłuszczu,
pieprz,
przyprawa do zup,
sól,
pół pęczka kopru lub naci pietruszki,
1-2 grzyby suszone

Ciasto lane:
10 dag mąki,
2 jaj,
sól

Oczyszczone i opłukane warzywa pokrajać w paseczki i udusić z tłuszczem pod przykryciem, podlewając niewielką ilością wody. Następnie zalać je wrzącą wadą, dodać ugotowane osobno i poszatkowane suszone grzyby razem z wywarem; gotować. Warzywa odcedzić, wywar posolić i zarzucić lanym ciastem. Przyprawić do smaku zmielonym pieprzem, dodać pozostałe przyprawy. Podawać gorący, z dodatkiem posiekanej naci pietruszki lub kopru.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności