<- Źurek wielkanocnyLista potraw z grupy: ZupaŹurek z białą kiełbasą ->

PDF Drukuj

Źurek wigilijny

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1490 razy.



15 dag chleba razowego,
4-5 grzybów suszonych,
cebula,
1/3 szklanki kwasu żuru,
łyżka oleju rafinowanego,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie

Do pięciu szklanek wody włożyć pokrojony w kostkę chleb, dodać pokrajaną w plastry cebulę i suszone grzyby. Wlać łyżkę oliwy i gotować kilkanaście minut. Następnie zakwasić żurem, dodać pokruszone ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Źurek przyprawić do smaku (grzyby pokrajać) - powinien być dość astry. Podawać z jajem ugotowanym na twardo lub ziemniakami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności