<- Zupa piwnaLista potraw z grupy: ZupaZupa piwna ->

PDF Drukuj

Zupa piwna

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1530 razy.



2 szklanki piwa
szklanka mleka
jajko
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
szczypta mielonego cynamonu
łyżka cukru pudru

Mleko zagotować, dodając cukier i cynamon. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnej wody i dodać do gorącego mleka - ciągle mieszając - aby płyn zgęstniał. Nadal wciąż mieszając wlać piwo i postawić na ogniu, aby zupa była bardzo gorąca, lecz nie zagotowała się. "Zaciągnąć" ją żółtkiem. Białko ubić na bardzo sztywną pianę, dodając pod koniec cukier puder. Małą łyżeczką kłaść porcje piany na gorącą zupę i przykryć naczynie na kilka minut, co wystarczy, aby kluseczki ścięły się.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności