<- Zupa pieczarkowaLista potraw z grupy: ZupaZupa piwna ->

PDF Drukuj

Zupa piwna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3377 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.
300 ml jasnego piwa,
200 g chleba bez skorki,
400 ml smietanki,
1,2 l wywaru jasnego (przepis w rozd. "zupy"},
galka muszkatolowa,
sol, pieprz.
Grzanki z czosnkiem:
1 dluga bulka,
2 lyzki masla,
6 zabkow czosnku,
sol.

1. Do garnka wlac piwo i wywar. Wrzucic pokrojony chleb, gotowac na malym ogniu
30 min.
2. Po 30 min zdjac garnek z ognia. Zupe przetrzec przez sito, ponownie zagotowac.
3. Ubic smietane i powoli wlewac do goracej zupy. Wymieszac, przez chwile podgrzewac. Doprawic sola i pieprzem.
4. Przygotowac grzanki: czosnek obrac, oplukac, drobno posiekac. Maslo stopic i
wymieszac z czosnkiem i sola. Bulke pokroic na kromki i zrumienic w piekarniku. Gorace grzanki polac maslem wymieszanym z czosnkiem.
5. Zupe posypac galka muszkatolowa. Podawac z grzankami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
zajebista zupka na kaca jak posmakujesz odrazu sie odtrujeszbas
Nadesłał(a): brzenczek <brzenczyszczykiewicz6@msn.com> 2006-05-23 00:05:50

Na kaca??? Kto by miał siłę gotować na kacu...
Nadesłał(a): kergies <kergies@kergies.pl> 2009-02-02 00:02:36


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności