<- Krupnik jęczmiennyLista potraw z grupy: ZupaKrupnik litewski ->

PDF Drukuj

Krupnik jęczmienny 20 min

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1602 razy.



Kuchnia z szybkowaru
4 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej,
2 marchwie (15 dag),
1 pietruszka (5 dag),
2 kartofle,
3 dag tłuszczu (lub skóry od boczku czy słoniny albo 50 dag kości w perforowanej wkładce), 1 I wody,
4 ziarnka pieprzu,
0,5 listka laurowego;
sól do smaku

Warzywa oczyścić i pokroić, włożyć do szybkowaru, zalać wodą, wsypać kaszę, tłuszcz, i przyprawy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Uwaga. Można podnieść smak krupniku, dodając przyprawy do zup. "Jarzynkę" lub "Vegetę".


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności