wołowina 1,5 kg - dobrej jakości
cebula - 4 duże
suszone śliwki 250g
suszone morele 150g
suszona żurawina 100g
oliwa 100g
ocet winny 1 łyżka
kostki rosołowe 2 sztuki
pieprz
woda
rewelacyjne mięsko z suszonymi owocami
najlepiej przygotować w prodiżu, ale można tez dusić w garnku
dobrej jakości wołowina - pokrojona w plastry 1,5 kg
posypujemy tylko pieprzem
dodajemy pokrojoną na plastry cebulę - 4 duże
polewamy niewielką ilością oleju i dusimy
gdy sosik wyparowuje dodajemy wodę, 2 kostki rosołowe i łyżkę octu winnego
później dorzucamy suszone owoce - morele (150g) , śliwki (250g) i żurawinę (100g) (najlepiej bakalland - bo super się duszą)
dusimy wszystko aż mięsko będzie miękkie
palce lizać - dajcie znać jak smakowało :)
Nadesłał: Kasia - milucha <kmilewska@spoko.pl>zapomniałam dodać, że według uznania możecie zwiększyć ilość suszonych owoców w potrawie,
ja zazwyczaj dodaję więcej suszonych śliwek - bo tak lepiej smakuje mojej rodzinie
jezeli kupujecie bakalie czy suszone owoce to teraz trwa loteria bakallandu - bakalmat - może szczęście się do nas uśmiechnie?
mięsko podaję najczęściej z ziemniaczkami, ale pasuje także do ryżu czy makaronu
pozdrawiam Nadesłał(a): Kasia - milucha <kmilewska@spoko.pl> 2012-12-03 14:12:17