<- GALARETKA SUROWA OWOCOWALista potraw z grupy: DeserGalaretka twarożkowo-truskawkowa ->

PDF Drukuj

Galaretka truskawkowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1944 razy.


40 dag truskawek,
1 szklanka wody,
10-15 dag cukru,
2 dag żelatyny

Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, rozdrobnić i wycisnąć z nich sok. Dodać cukier i wymieszać aż do rozpuszczenia. Źelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić we wrzątku. Dodać do soku, wymieszać. Tak przygotowaną galaretkę wlać do przygotowanej formy i odstawić do zastudzenia. Przed podaniem naczynie z galaretką owinąć w ściereczkę zmoczoną w gorącej wodzie i odwracając do góry dnem wyłożyć zawartość na szklany talerz. Podawać z biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności