<- Bitki w sosie naturalnymLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaBoczek (lub żeberka) duszony z cebulą 25 min ->

PDF Drukuj

Bitki wieprzowe z truskawkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2053 razy.


500 g schabu,
300 g mrożonych truskawek,
2 łyżki oleju,
łyżka masła,
3-4 łyżki wytrawnego wina,
gałka muszkatołowa,
sól,
cukier, pieprz

Schab opłukać i osuszyć, pokroić na 8 bitek, które lekko rozbić, dodać sól i pieprz, obsmażyć z obu stron na gorącym oleju. Przełożyć do rondla i dodać połowę nie rozmrożonych truskawek, masło i gałkę muszkatołową, podlać winem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, ewentualnie uzupełniając wodą wygotowujący się sos. Gdy bitki są miękkie, dodać pozostałe truskawki, zagotować, zaprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Podawać na gorąco z ryżem na sypko.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności