<- Zrazy słowińskieLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaZrazy warmińskie 20 min ->

PDF Drukuj

Zrazy staropolskie koronne

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4013 razy.


70 dag wołowiny bez kości,
pieprz,
15 dag cebuli,
2 dag grzybów suszonych,
5 dag chleba razowego,
4 dag smalcu,
sól,

farsz:
15 dag cebuli,
5 dag chleba czerstwego,
2 dag masła,
pieprz, sól

Mięso pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Sporządzić farsz cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu, chleb zetrzeć na tarce, wszystko wymieszać z masłem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na plastry mięsa nałożyć farsz, zwinąć je w rulony, obrumienić na smalcu. Następnie zrazy przełożyć do rondla, podlać wywarem, posypać utartym chlebem, dodać ugotowane, pokrojone w paski grzyby, dusić do miękkości. Podawać z kaszami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności