<- Kapusta duszona z mielonym mięsemLista potraw z grupy: Mięso (różne)Kiełbasa po cygańsku ->

PDF Drukuj

Kiełbasa biała w sosie polskim

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3024 razy.


80 dag kiełbasy białej,

sos:
pół litra jasnego piwa,
1/2 szklanki wody,
8 dag tłuszczu,
8 dag cebuli,
1 dag mąki,
sól

Kiełbasę włożyć do rondla, zalać piwem i wodą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, gotować pod przykryciem 20 min. Kiełbasę wyjąć. Sporządzić rumianą zasmażkę z tłuszczu i mąki. Rozprowadzić ją przecedzonym wywarem z kiełbasy, dodać do niej przetartą cebulę i pozostałe dodatki. Po zestawieniu z ognia dodać tyle wody, ile jest potrzebne do sporządzenia potrawy. Sos zagotować, doprawić solą. Kiełbasę pokroić w ukośne plastry. Podawać z ziemniakami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności