<- Kurczak po seczuańskuLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak po strasbursku ->

PDF Drukuj

Kurczak po staropolsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3278 razy.


1 kurczak,
4 dag tłuszczu,
8 dag cebuli,
30 dag pomidorów
12 dag śmietany,
1/5 l wody,
sól, pieprz

Kluski:
3 dag mąki,
3 jaja,
20 dag ziemniaków,
20 dag śliwek suszonych lub z kompotu

Kurczaka wyporcjować, podsmażyć na tłuszczu z cebulą. Następnie przełożyć do rondla. Dodać pokrojone w plastry pomidory, śmietanę, wodę i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przyrządzić kluski: ziemniaki ugotować, zemleć, dodać mąkę, jajka, wymieszać na jednolitą masę. Formować łyżka kluski kładzione i wrzucać do osolonej gotującej się wody. Podawać kurczaka z kluskami przybranymi śliwkami suszonymi lub z kompotu.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności