Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2884 razy.
40 dag polędwicy wołowej,
tłuszcz,
2 dag mąki,
10 dag pieczarek,
10 dag pomidorów,
5 dag ogórków konserwowych,
5 dag ketchupu,
100 ml śmietany,
zielenina,
sól, pieprz
Mięso umyć, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków, lekko rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obu stron tak by polędwica w środku była różowa. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ogórki pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć, dodać do polędwicy razem z pomidorami, ogórkami śmietaną, ketchupem oraz posiekaną zieleniną, dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.