<- Karp z TbilisiLista potraw z grupy: RybyKarp ze śliwkami ->

PDF Drukuj

Karp zapiekany

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2734 razy.


1 kg karpia,
2 cebule,
100 g masła,
200 g śmietanki,
2-3 szklanki białego wytrawnego wina,
zielenina,
bułka tarta

Karpia oczyścić, wypatroszyć, opłukać i włożyć na 1 godz do marynaty z octu winnego z listkami laurowymi. Na wysmarowany masłem półmisek do zapiekania włożyć najpierw posiekaną cebulę i zieleninę, następnie karpia, dodać sól i pieprz, położyć kawałki masła, posypać tartą bułką, zalać winem i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na ok 45 min. Po wyjęciu przed samym podaniem, polać śmietaną.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności