<- Sos włoski do rybLista potraw z grupy: SosySos z białego wina (do ryb) ->

PDF Drukuj

Sos wrocławski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1752 razy.


350 ml wywaru z drobiu,
50 ml śmietanki,
8 dag ogórków świeżych,
8 dag drążonej gotowanej marchwi,
3 dag mąki,
3 dag tłuszczu,
koperek,
sól, pieprz,
sok z cytryny

Ogórek obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na połowy, usunąć pestki, zetrzeć na tarce. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, dodać ogórki i gotować około 10 min. na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i marchew. Sos połączyć z posiekanym koperkiem, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Podawać do drobiu.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności