<- Sos wrocławskiLista potraw z grupy: SosySos z boczkiem ->

PDF Drukuj

Sos z białego wina (do ryb)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1660 razy.


1 szklanka białego wina,
1 szklanka wody lub wywaru z ryby,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
4 łyżki masła,
2 żółtka,
3 łyżki mąki,
sól, pieprz
Roztopić masło i wymieszać z mąką. Stale mieszając stopniowo dodać wino i wodę /lub wywar/ i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Dodać żółtka ubite ze śmietaną i mieszać aż sos będzie gęsty. Doprawić solą i pieprzem i podawać w sosjerce.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności