<- Sos z białego wina (do ryb)Lista potraw z grupy: SosySos z buraków ->

PDF Drukuj

Sos z boczkiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1584 razy.


10 dag. wędzonego, przerośniętego boczku lub bekonu,
2 cebule,
łyżka mąki,
puszka koncentratu pomidorowego ( 140 g.),
3 łyżki oleju,
1/2 l. rosołu wołowego ( z kostki ),
2 łyżeczki słodkiej papryki,
biały pieprz,
oregano,
parę kropli sosu tabasco,
sól.

Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dobrze
schłodzony boczek lub bekon pokroić w cienkie paski.
Boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę i dusić aż będzie szklista. Dosypać mąkę i mieszając smażyć, aż powstanie jasnożółta gładka masa.
Do boczku i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, cały czas mieszając. Dolać rosół, ciągle
mieszając, by nie powstały grudki. Zagotować i na 5-7
minut zostawić na małym ogniu nadal od czasu do czasu
mieszając. Przyprawić na ostro papryką, oregano, solą,
pieprzem i sosem tabasco. Podawać na gorąco.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności