<- Zapiekanka z rybyLista potraw z grupy: ZapiekaneZapiekanka z ryżu i sera ->

PDF Drukuj

Zapiekanka z ryżu i jabłek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2730 razy.

RYŹ:2 szklanki
WODA:2 szklanki
MLEKO:2 szklanki
MARGARYNA:1 łyżka
JABŁKA:3/4 kg
CUKIER:do smaku
CYNAMON:(mielony) do smaku
BITA ŚMIETANA:

Zamienniki:
zamiast margaryny - masło
do smaku cukier waniliowy.
Wymieszać mleko z wodą, zagotować, wrzucić ryż, dodać margarynę, gotować ok. 2 minut, potem wstawić do nagrzanego piekarnika lub do większego garnka z wrzącą wodą. Gotować, aż ryż będzie sypki. Jabłka obrać, pokrajać w ćwiartki, odrzucając gniazda nasienne, podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane. Formę do pieczenia (lub żaroodporne naczynie) wysmarować tłuszczem, wyłożyć 2/3 ryżu, na to jabłko posłodzone do smaku i posypać mielonym cynamonem bądź cukrem waniliowym. Na wierzch wyłożyć resztę ryżu. Zapiec w piekarniku, aż wierzch się zrumieni. Piec na ostrym ogniu, aby nie wysuszyć ryżu. Krajać porcje i na talerzu każdą polać bitą śmietaną z cukrem waniliowym.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności