<- Kluseczki z sosem pestoLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski bacy ->

PDF Drukuj

Kluski - przecieraki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4860 razy.


2 kg dużych ziemniaków zetrzeć na tarce i wycysnąć w lnianej ścierce. Zagotować kubek mleka, wsypać do niego 3 czubate łyżki kaszy manny oraz małą łyżeczkę soli i zostawić do napęcznienia.
Połowę przedwczorajszej bułki paryskiej pokroić w drobną kostkę.
Do ziemniaków dodać gorącą kaszę mannę i zarumienione na oleju kostki bułki
Masę wymieszać. W szerokim garnku zagotować wodę ź solą.
Wilgotnymi dłońmi kształtować kluski, wkładając do wrzątku. Gotować aż wypłyną.
Podawać z zarumienioną cebulką, jako dodatek do mięsa.
"Uroda"

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności