<- Kawior zydowskiLista potraw z grupy: Mięso: DróbKLOPS Z DROBIU GOTOWANY W PAPRYCE ->

PDF Drukuj

Klops z drobiu gotowany w papryce

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2640 razy.


50 dag udek z drobiu,
2 białka,
20 dag cebuli,
2 łyżki posiekanego koperku z nacią pietruszki,
30 dag papryki,
4 ząbki czosnku,
sól,
papryka w proszku,
pieprz

Udka umyć, osuszyć. Mięso odkroić od kości i zemleć w maszynce do mięsa. Połowę cebuli obrać, opłukać, utrzeć posolić, podgrzewać mieszając, aż zacznie lekko żółknąć. Dodać do masy mięsnej, dodając jednocześnie białka i koperek z pietruszka. Wyrobić robotem, przyprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować wałek, owinąć gaza, obwiązać nitką bawełnianą jak baleron. Paprykę umyć oczyścić z nasion, posiekać. Resztę cebuli obrać, opłukać pokroić w piórka, wymieszać z papryką, dodać pokrojony czosnek. Mięso włożyć do rondla z wrzącą wodą, osolić, dodać paprykę z cebulą, gotować pod przykryciem przez 30 min. Ugotowany klops wyjąć z rondla, zdjąć gazę. Klops pokroić w poprzek na porcje. Ułożyć na półmisku, posiekać zieleninę.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności