<- Knedle z mięsemLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKnedle z ryżu z owocami ->

PDF Drukuj

Knedle z owocami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2565 razy.


ok. 1 kg świeżych owoców (truskawki, maliny, rabarbar, agrest, jagody, odpestkowane czereśnie lub wiśnie), 30 dag ziemniaków, 30 dag miękkiego, tłustego twarogu, 30 dag mąki krupczatki, 3 jajka, ok. pół szklanki mleka, 10 dag przesianej bułki tartej lub zmielonego maku, ok. 10 dag masła, cukier puder z ew. przyprawami (wanilia, cynamon, goździki).
Zimne, ugotowane ziemniaki zmiksować z twarogiem, dodać mąkę, sól, jajka i wyrobić twarde ciasto.
W miarę potrzeby dodawać mleko.
Rozwałkować, pokroić na kwadraty (4 cm na 4 cm), napełnić owocami i uformować knedle. Wrzucić do osolonej wrzącej wody i ugotować, wybrać cedzakiem, posypać zarumienioną tartą bułką lub makiem. Polać płynnym masłem, posypać cukrem.
"Kobieta i Źycie"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności