Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2264 razy.
Ciasto:
25 dag mąki,
2 jajka,
2 dag masła lub margaryny,
2 dag drożdży,
1/2 szklanki mleka,
sól
Nadzienie:
15 dag powideł truskawkowych,
4 dag tłuszczu do polania,
10 dag cukru pudru do posypania
Z drożdży z mlekiem i dodatkiem mąki oraz soli przygotować rozczyn o gęstości śmietany. Zostawić go do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, rozczyn i wyrabiać ciasto. Gdy będzie gładkie, jednolite, wlać stopiony tłuszcz i chwilę jeszcze wyrabiać. Przykryć lnianą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie objętość, przenieść je na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm (wałek również posypać mąką). Odcinać równe kawałki, rozwałkować na krążki i kłaść na nie po łyżce powideł. Formować okrągłe knedle. Uformowane ułożyć na lnianej ściereczce, przykryć drugą i zostawić do wyrośnięcia. Do połowy płaskiego, szerokiego rondla wlać wodę. Przykryć rondel gazą i umocować ją do górnych krawędzi naczynia; środek gazy opuścić nieco nad wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, na gazie ułożyć knedle. Przykryć pokrywką i gotować na parze, aż zwiększą podwójnie objętość. gotowe knedle ułożyć na ogrzanym półmisku. Podawać polane stopionym tłuszczem i posypane cukrem pudrem.