<- Knedle po litewsku 1Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKnedle ruskie ->

PDF Drukuj

Knedle po litewsku 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1671 razy.


Ciasto:
1 kg ziemniaków,
15 dag bułki czerstwej,
20 dag mąki,
2 jaja,
zielenina,
sól

Nadzienie:
10 dag kaszy gryczanej,
4 dag suszonych grzybów,
8 dag cebuli,
tłuszcz do cebuli,
sól,
skwarki

Kaszę przebrać, opłukać, zalać wrzącą wodą (200 ml), zagotować mieszając. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, przykryć i ugotować. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, zemleć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z kaszą i grzybami, doprawić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą do 3/4 wysokości, ugotować, odcedzić, odparować, zemleć, wymieszać z bułką pokrojoną w kostkę, jajami mąką i posiekaną zieleniną, doprawić. Zagnieść ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 1-5 cm, pokroić na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować kule. Gotować we wrzącej wodzie. Ugotowane wyjąć, osączyć, polać skwarkami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności