<- Knedle wrocławskieLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKnedle z cebulą ->

PDF Drukuj

Knedle z bułką

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1737 razy.


25 dag mąki,
2 bułki,
250 ml mleka,
5 dag rodzynków,
2 jaja,
3 dag drożdży,
4 dag masła do polania,
2 dag bułki tartej,
sól,
paczka cukru waniliowego

Bułkę pokroić drobno w kostkę, wysuszyć w piekarniku. Mleko roztrzepać trzepaczką razem z jajami, wymieszać z przesianą mąką, roztartymi z cukrem drożdżami, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie połączyć z opłukanymi rodzynkami, grzankami, posolić, formować okrągłe kule na stolnicy posypanej mąką. Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć, osączyć. Podawać polane roztopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą, posypać cukrem waniliowym.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności