<- Knedle z bułką
Lista potraw z grupy:
Mączne,ziemniaki,ryż
Knedle z ciasta ziemniaczanego z truskawkami ->
PDF
Drukuj
Knedle z cebulą
Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2290 razy.
Ciasto:
1 kg ziemniaków,
30 dag mąki,
jajko,
sól
Nadzienie:
10 dag cebuli,
3 dag tłuszczu,
8 dag żółtego sera,
żółtko,
sól, pieprz,
10 dag słoniny na skwarki
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć wystudzić, wymieszać ze startym serem i żółtkiem, doprawić do smaku. Ziemniaki umyć obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. połączyć z przesianą mąką i jajkiem, posolić, zagnieść ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 1-5 cm, pokroić na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować kule. Gotować we wrzącej wodzie. Ugotowane wyjąć, osączyć, polać skwarkami.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności