Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4127 razy.
Ciasto:
70 dag ziemniaków,
25 dag mąki,
1 jajko,
sól
Nadzienie:
40 dag truskawek,
4 dag tłuszczu do polania,
2 dag tartej bułki,
6 dag cukru pudru
Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Ziemniaki umyć szczotką, opłukać, ugotować, obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, ostudzić. Dodać przesianą mąkę, jajko, sól i zagnieść ciasto szybko, gdyż po dłuższym leżeniu rzednie. Podzielić je na 3 części. Z każdej kolejno formować wałek o średnicy 3 cm, krajać na kawałki, spłaszczać na małe placuszki, na środku kłaść po jednej truskawce. Zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki. Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć. Gdy zagotują się, odkryć i gotować jeszcze 23 min. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem ze zrumienioną bułką tartą. Osobno podać cukier puder lub bitą śmietanę z cukrem.