<- Kwaśnica po żywieckuLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaMedalion wieprzowy w grzankach ->

PDF Drukuj

Maczanka po krakowsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3267 razy.


50 dag schabu karkowego bez kości,
30 dag cebuli,
4 dag smalcu,
2 dag mąki,
2 dag ketchupu,
25 dag bułki,
sól

Schab natrzeć solą. Cebulę pokroić, dodać do schabu. Schab upiec w średnio nagrzanym piekarniku, polewając go sosem powstałym przy pieczeniu lub wodą. Do sosu powstałego z pieczenia schabu dodać ketchup, uzupełnić 1/2 l wody. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę, dodać do sosu, zagotować. Bułki przekroić na połowę, włożyć do sosu, nasączyć. Schab wyporcjować. W środek przekrojonych i nasączonych sosem bułek wkładać wyporcjowały schab. Bułki włożyć do rondla, podlać resztą sosu i poddusić. Podawać polane sosem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
a gdzie kminek panie kucharz to podstawa
Nadesłał(a): MM 2006-08-22 14:08:47


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności