<- Jabłka w kwasie na sałatę zimowąLista potraw z grupy: DeserJabłka z bakaliami ->

PDF Drukuj

Jabłka w sosie waniliowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2915 razy.

JABŁKA:4 duże
CUKIER:1 łyżka
AROMAT:cytrynowy
GOŻDZIKI:2
MLEKO:szklanka
MĄKA ZIEMNIACZANA:2 łyżeczki
CUKIER WANILIOWY:
ŹÓŁTKO:2

Zamiast aromatu można dać skórkę z 1 cytryny.

Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokrajać w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 i 1/2 szklanki wody z 1 łyżką cukru, goździkami i skórką cytrynową. Do wrzątku włożyć jabłka. Gdy zmiękną, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzykach. Pozostawić do ostygnięcia. Źółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewać powoli mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnego mleka. Mieszać, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu odstawić z ognia, wymieszać z utartymi żółtkami i polać sosem przestudzone jabłka. Ochłodzić i oziębić w lodówce.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności