<- Przekładaniec z placków ziemniaczanychLista potraw z grupy: InnePudding meksykański ->

PDF Drukuj

Ptysie z kapustą

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1606 razy.


Ciasto:
15 dag mąki,
8 dag masła lub margaryny,
250 ml mleka lub wody,
4-5 jaj,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
sól

Nadzienie:
25 dag kapusty kwaszonej,
3 dag suszonych grzybów,
5 dag kiełbasy szynkowej,
6 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
sól, pieprz

Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Kapustę pokroić, zalać wywarem z mięsa i grzybów, ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć, wymieszać z kapustą, posiekanymi grzybami oraz pokrojoną w paseczki kiełbasą, doprawić do smaku. Wodę lub mleko zagotować z masłem, posolić, wsypać przesianą mąkę, odstawić z ognia rozbić grudki. Następnie postawić ponownie na ogniu, lekko podgrzewać ciągle mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Garnek odstawić, ciasto lekko przestudzić, wbijać po jednym jaju dobrze wyrabiając. Na koniec dodać do ciasta proszek do pieczenia i jeszcze raz wyrobić. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką i przez szpryckę wyciskać na nią ptysie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 min w temperaturze 175 C przez pierwsze 10-15 min nie zaglądać do piekarnika. Upieczone ptysie zdjąć z blachy, przeciąć na półówki, przestudzić, napełnić kapustą, zagrzać w piekarniku przed podaniem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności