<- Specjalność WierzynekLista potraw z grupy: Mięso (różne)Stek po francusku ->

PDF Drukuj

Stek bawarski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1972 razy.


40 dag mielonego mięsa,
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu,
1-2 jaja,
2 łyżki mleka,
sól,
gałka muszkatołowa,
1 łyżka zieleniny,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia,
4 jabłka,
1 łyżeczka mąki,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżka startego sera,
pieprz

Mięso, ryż, jaja, mleko, Posiekaną zieleninę, przyprawy razem dobrze wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe steki, otoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć na ogrzany półmisek i trzymać w ciepłe, obłożyć cząstkami uduszonych na tłuszczu jabłek. Śmietanę wymieszać z mąką i serem, mieszając zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalać steki. Podawać z sałatą.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności