Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1920 razy.
POR:80 dag ŚMIETANA:8 łyżek MĄKA:10 dag JAJKA:2 TŁUSZCZ:8 dag PROSZEK DO PIECZENIA:1/2 łyżeczki SÓL:
Pory oczyśćić, starannie opłukać, odciąć zielone liście tak, aby długość porów wynosiła ok.15 cm. Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować. Odcedzić, pozostawić na sicie, aż dobrze odcieknie woda. Przygotować ciasto: całe jajka rozbić trzepaczką (lub zmiksować), dodawać (stale ubijając) na przemian mąkę i śmietanę. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sól do smaku. Pory nabijać na widelec, maczać w cieście i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Układać na ogrzanym półmisku. Oddzielnie podać sos (np. pomidorowy, grzybowy itp.).
Skomentuj Powiadom o komentarzach