<- Mus czekoladowy 2Lista potraw z grupy: DeserMUS JABŁKOWY NATURALNY ->

PDF Drukuj

Mus czekoladowy 3

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1922 razy.


(przepis na 4 porcje)

5 zoltek,
5 bialek
100 g cukru pudru
40 ml winiaku
1 filizanka czarnej kawy (czyzby chodzilo o "cup"?)
125 g masla
175 g deserowej kuwertury czekoladowej

przybranie:
1 filizanka kremowki
1 torebka cukru waniliowego
4 lyzki wiorkow czekoladowych

1. Zoltka wymieszac z cukrem pudrem, winiakiem i kawa w zaroodpornym naczyniu, ubic na krem stawiajac naczynie na rondlu z wrzaca woda. Maslo i kuwerture razem stopic ciagle mieszajac.
2. Przelac stopiona czekolade do masy zoltkowej. Zdjac z ognia, odstawic do wystygniecia. Z bialek ubic sztywna piane, polaczyc z zimna masa czekoladowa. Napelnic kremem schlodzone pucharki; wstawic na noc do lodowki (tortura! :))
3. Smietanke mocno ubic z dodatkiem cukru waniliowego, przybrac mus i posypac wiorkami czekoladowymi.
*mlask*...
mam nadzieje, ze w ostatecznosci da sie toto przyrzadzic z normalnej czekolady zamiast z kuwertury...

From: kkulpa@elina.mimuw.edu.pl (Katarzyna Kulpa)

co to jest kuwertura czekoladowa?
Nadesłał(a): 2005-11-25 15:11:34

Kuwertura jest wyrobem podobnym do czekolady, jednakże zawiera więcej masła kakakowego niż czekolada. Kuwerture produkuje np. Wedel, Lindt.
Nadesłał(a): MM 2005-11-25 16:11:40


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności