<- Botwina na jarzynkę 5 minLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBób duszony z boczkiem 15 min ->

PDF Drukuj

Bób duszony po toskańsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2342 razy.


SKŁADNIKI:
* 4 łyżki oliwy lub oleju
* ząbek czosnku
* 500 g wyłuskanego bobu
* pół pęczka zielonej pietruszki
* 100 g boczku
* sól, pieprz

Zagrzać na patelni oliwę, lekko zarumienić w niej czosnek i wyjąć go. Na patelnię włożyć umyty bób i drobno posiekaną pietruszkę. Dusić pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu ciepłą wodą. Przed końcem duszenia doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony w kostkę boczek.
Dusić jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż bób będzie dostatecznie miękki. Sos powinien się niemal całkowicie wygotować.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności