<- Sos boloński 2Lista potraw z grupy: SosySos boloński 4 ->

PDF Drukuj

Sos boloński 3

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3419 razy.


SKŁADNIKI:
* średnia cebula
* marchew
* gałązka selera naciowego lub kawałek selera bulwiastego
* pół pęczka zielonej pietruszki lub jedna pietruszka
* 200 g mięsa wołowego bez tłuszczu
* 80 g boczku
* goździk
* 35 g masła
* szklanka rosołu
* czubata łyżka pasty pomidorowej
* sól, pieprz

Przepuścić przez maszynkę oczyszczone i umyte warzywa, mięso, boczek i goździk. Dusić w stopionym maśle, aż sos nabierze ciemnozłotego koloru. Wtedy stopniowo dolewać rosół i rozprowadzać pastą pomidorową. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać gorącej wody. Doprawić solą i pieprzem i gotować na słabym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Podając sos, można go doprawić śmietaną, tartym parmezanem lub innym ostrym serem. Stosuje się do spaghetti i innych klusek.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności